tiistai 27. helmikuuta 2018

Valppaana tyranniaa ja totalitarismia vastaan

Historioitsija Timothy Snyderin teos On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century (suomennettu 2017, Matti Kinnunen, kustantaja Siltala) varoittaa totalitarismista. Kirjaa – tai oikeammin kirjasta – voitaneen pitää twitter-aikakauden tuotteena. Luvut ovat tiiviitä, parista sivusta muutamaan, ja lukuja vieläpä edeltää parin virkkeen mittainen tiivistys luvun sanomasta. Tällainen lienee tietokirjojen tulevaisuus – siitä huolimatta, että Snyder kehottaa vähentämään nettiaikaa ja lukemaan pitkiä, perusteellisesti tutkittuja ja toimitettuja juttuja (ks. kuva). (Onneksi meillä on vastavoimana Terra Cognita ja sieltä esimerkiksi A. Alterin teos Vastustamaton.)

Useimmista On Tyranny -kirjan antamasta 20 ohjeesta on helppo olla samaa mieltä, vaikka ohjeet ovatkin ajankohtaisempia Trumpin Yhdysvalloissa. Toisaalta osa sanomasta saattaisi hyödyttää enemmän Suomessa. Esimerkiksi ”oppitunnilla” numero 12 kehotetaan ylläpitämään small talkia.

Nationalistin ja patriootin eroa Snyder kuvaa seuraavasti: ”Nationalisti sanoo ’se ei voi tapahtua täällä’, mikä on ensimmäinen askel kohti katastrofia. Patriootti sanoo, että se voisi tapahtua täällä, mutta me pysäytämme sen.”

Jos ette jaksa lukea Snyderin suosittelemia klassikkoja (mm. Orwell, Camus, Arendt) tai tuoreempia teoksia (mm. Timothy Garton Ash, Tony Judt, Christopher Browning ja Peter Pomerantsev), kannattaa lukea tämä kirjanen. Se muistuttaa historiantuntemuksen ja sananvapauden tärkeydestä. Totalitarismi alkaa yrityksillä rajoittaa ilmaisunvapautta.


PS. Netissä ja somessa vietetyn ajan hyödyt ja haitat riippuvat luonnollisesti monista asioista. Näin asiaa kuvaa tutkija Oslon yliopistosta:

The effects of Internet on well-being largely depend on individual personal characteristics, and in particular age, capabilities, culture and beliefs. Hence, it is the combination of individuals' online activities and their own personal characteristics that explains why the use of Internet has stronger positive effects for some individuals and social groups than others.